میراث  علمی  ، ادبی  و فر هنگی  ایران

میراث علمی ، ادبی و فر هنگی ایران

ارایه نوشتارهایی در باره سیر فرهنگ، علم و دانش و ادب در سرزمین ایران
میراث  علمی  ، ادبی  و فر هنگی  ایران

میراث علمی ، ادبی و فر هنگی ایران

ارایه نوشتارهایی در باره سیر فرهنگ، علم و دانش و ادب در سرزمین ایران

ابونصر فارابی و مدینه فاضله او(1)

مردی از جنس تفکر و تعقل

معلم ثانی، ابونصر، محمد بن فارابی (260- 339) از جمله فیلسوفان مطرح سده های سوم و چهارم هجری قمری و نخستین فیلسوف بزرگ مسلمان و از بزرگ‌ترین اندیشورزان تاریخ تفکر است که تأثیر شگرفی بر عالم اندیشه و پیدایش و شکوفایی فرهنگ و  هم چنین بر تمدن اسلامی داشته است.

نکته( 1)

باید توجه داشت که  اهمیت فارابی، تنها به این دلیل نیست که از برجسته‌ترین شارحان آثار ارسطو و افلاطون به شمار می رود، بلکه وی در بسیاری از مباحث فلسفی، مؤسس یا صاحب‌نظر بوده است؛ به گونه ای که برخی از متفکرین معاصر، همانند داوری اردکانی، فارابی را مؤسس فلسفه اسلامی نامیده اند(رضا داوری اردکانی، فارابی مؤسس فلسفه اسلامی).

نکته (2): فلسفه اسلامی چیست؟

منظور از فلسفه اسلامی را می توان آن نوع فلسفه ای دانست که در میان مسلمانان شکل گرفته و رشد و نمو یافته است. 

( بنابر این برخلاف نظر برخی که  اصول دینی  را بنیاد اصلی و تمام عیار فلسفه اسلامی می دانند، و یا برخی دیگر که  وجود این نوع فلسفه را بطور کل  انکار نموده و آنرا همان فلسفه یونانی بشمار می آورند، این فلسفه نه این است و نه آن! بلکه فلسفه اسلامی ریشه در فلسفه یونانی دارد که فیلسوفان مسلمان عناصری از تفکر دینی( فقط در بحث الهیات) را در آن گنجانده اند.)

فلسفه سیاسی

فارابی، بلندآوازه ترین فیلسوف مسلمان است که به فلسفه سیاسی، عنایت خاصی داشته است. فلسفه ای که فارابی، آن را طرح و تدوین کرد همواره بر فلسفه و فیلسوفان بعدی، مؤثر بود و به رغم موافقت یا مخالفت، نادیده گرفتن افکار وی امکان ناپذیر بود(حاتم قادری، اندیشه های سیاسی در اسلام و ایران).

ادامه دارد...

منبع: مقاله آقای میر خلیلی  در باره فارابی و مدینه فاضله او

تعدیل و افزونیها:امیر تهرانی